Low Carb kolači – Cheesecake od višanja, Puding i Ljubičasta torta


Nema smisla da nakon kritike ne dam baš nikakvo rešenje 🙂

Ako ste rešili da sasečete količine šećera koje unosite (a stvarno se nadam da jeste!)

(pre ili posle onog mog zvocanja-na-račun-šećera)

evo dva vrlo ukusna rešenja:

Cheesecake sa višnjama  (ili samo puding)

Kora

Umutiti 3-4 belanaca sa Stevia prahom. Dodati par kasika mlevenih oraha/badema i par kašika seckanih oraha/badema. Masa bi trebalo da bude gusta. Kalup (onaj sa obručem koji se skida, odokativni prečnik 24 cm) obložite papirom za pečenje i ispecite koru.

Paprir za pečenje je obavezan, jer kora nema brašna i šećera, koji joj daju gustinu. Zato treba da se suši na nižoj temperaturi. U svakom slučaju biće tanka i mora pažljivo da se odlepi sa papira.

Odlepljenu koru stavite na čist papir za pečenje posut sa malo mlevenih oraha i vratite u opran kalup (isti u kome ste pekli) i vratite obruč.

Fil

Umutiti ceo Ella sir (450g) sa oko 200 ml punomasnog jogurta.

Na ringli, na baš tihoj vatri, u malo vode rastvoriti 15g zelatina (3 ravne kašičice). Kad se želatin rastopi u zagrejanoj vodi, skloniti sa ringle i dodati Steviju i sok 1 manjeg limuna. Sipati ovo u masu od Ella sira. Umutite. Proverite da li je ukus OK i po želji ga korigujte sa još malo Stevia praha ili limunom. Kad je OK, sipajte preko ispečene kore. Ostaviti da se ohladi i stegne u frizderu.

U fazi kada se kuva želatin, možete da ubacite i kockicu putera da se rastopi. Po želji.

Preliv

Oko 300g višanja, sok 1 veće isceđene narandže i 10g (1 supena kašika želatina) malo prokuvati. Skinuti sa ringle i dodati malo Stevije.  Po želji može da se ubaci i jedna kocka crne čokolade (one sa 85% kakaa) ili kašičica kakao praha.

Ovo sme da se sipa na beli fil tek kada se preliv DOBRO PROHLADI, a sam beli fil se potpuno stegne.

Višnje mogu da se zamene borovnicama, jagodama, malinama, kupinama…

Inače, neku verziju ovog “kolača” bez kore imam jako često kod kuće i jedem je nakon treninga. Ponekad me stvarno mrzi da pravim proteinski šejk, a ovo me čeka gotovo kod kuće. Ima sve što mi treba za brzi obrok nakon treinga: malo šećera iz voća i dovoljno proteina.

VARIJACIJA NA TEMU:   LOW CARB PUDING

Ako spremete fil i shvatite da nemate baš mnogo živaca za celu proceduru… Jedostavno na ringlu stavite uz želatin i vodu i voće. Sve umešajte u Ellu i jogurt, prebacite u činijice za puding i ostavite u frižideru da se stegne.

Ljubičasta torta

Biskvit

Umutiti čvrsto dva belanca (zbog gustine mase, ko nije na strogom Low Carbu može da doda i ravnu kašiku šećera… ostali neka zaborave na ovu opciju).

Dva žumanca posebno umutiti sa Stevijom, vanilinim šećerom i naribanom koricom limuna.

1 kašiku brašna i 2 kašike mlevenih lešnika dodati u žumanca. Kada je umućeno, laganim mešanjem (varjačom!) dodati i belanca. Peče se u kalupu za torte na 170 stepeni oko 20-25 minuta.

Fil 1

Očistiti 600g kupina i ocediti ih. Odvojiti 300g za blender, 250g za ređenje na koru i 50g za ukrašavanje.

300g kupina izblendovati i procediti, nema potrebe da po celom kolaču “trče preostale koščice. Izblendovati i 500kg kajsija i spojiti sa kupinama. Umešati malo vanile i prokuvati blendovano voće.

U odvojenu posudu ubaciti 50ml vode, 2 kašike želatina i prokuvati da se želatin rastvori. Skloniti sa ringle i umešati Steviju. Spojiti želatin i voće.

“Razbiti” 100g Ella sira sa malo mleka i dodati u ohladjenu masu od kupina i kajsija.

Fil 2

500g jogurta i 200g Ella sira izmešati. Rastopiti na ringli punu kašiku želatina i Steviju. Dodati to u jogurt.

Preliv

Prokuvati 1 ravnu kašiku želatina sa sokom 1 veće narandže, čašom vode, malo Stevije.

Ređanje

Sve se ređa u kalupu za torte sa obručem, istim u kome se pekla kora:

Biskvit – 250g svežih kupina – Fil 1 – Fil 2 – Preliv

Fil 2 se dodaje tek kada se Fil 1 dobro stegne u frižideru. Preliv se sipa tek kada s eFil 2 dobro stegne u frižideru.

Serviranje

Kada skinete obruč sa kalupa, može da se sa strane ukrasi umućenom slatkom pavlakom (nikako biljna!).

Preostalih 250g kupina koristitie da ukrasite tortu. Ako imate gde da kupite listiće sveće sveže mente –  obavezno ih dodajte kada servirate!

Što se želatina tiče, on na 10g ima 8g proteina. I to je to. Najbolje je da se kupi u nekoj prodavnici “zdrave hrane” na merenje.

Upozorenje u vezi Stevije:

Ako je do prvljenja ovih ili nekih drugih Low Carb slatkiša niste koristili, vodite računa o količini. Ima jako, jako sladak ukus! Ako mogu da probam da uporedim sa nekim  zaslađivačem:  količinu koju bi stavili “u zaslađivaču” podelite sa 3. A tek onda, kada je fil gotov, korigujte ukus dodavanjem još malo Stevije.

Ima pomalo specifičan ukus, koji se meni dopada, ali nekima ne. Ono oko čega se svi slažu je da se taj ukus oseti onda kada se stavi previše.

Taj ukus podseća na neki začin i nije nešto na šta je nemoguće navikavanje (za one kojima se ne dopadne).

Ova biljka je trenutno najbezbedniji zaslađivač (ako smem biljku tako da nazivam?), i vredi pomučiti se oko navikavanja u slučaju da vam se ne dopadne na prvu loptu…

7 thoughts on “Low Carb kolači – Cheesecake od višanja, Puding i Ljubičasta torta”

  1. Zdravo 🙂

    Mozes li molim te da napises gde nabavljas stevia prah?

    Puno pozdrava od novopecene lchf kuvarice,

    Odlicni su ti tekstovi.

    Tanja

  2. Dobro mi došla, Tanja 🙂

    Steviju sam nabavila od drugarice koja sarađuje sa http://www.stevia.rs (tako da ja nisam imala direktan kontakt sa vlasnicima sajta).
    Proizvodi su iz Mađarske. Poreklo Stevije je Paragvaj.

    Na ambalaži piše:

    http://www.stevia.shop.hu
    Baittrok Balazs e.v.
    1067 Budapest
    Csengery u. 72.

  3. chaosprofessor said:

    Hej! Napravila sam lchf nutellu i namazala na oopsie hleb.

    Slika je ocajnog kvaliteta, ali je zato ukus super. I ova moja nutella nema ni bisfenol A, ni sojin lecitini, ni secer, ni palmino ulje 🙂

    Puno pozdrava,
    ona-koja-ti-je-prelozila-letnju-skolu-kuvanja-preko-mejla

  4. chaosprofessor said:

    Moulinex crveni chopper (ima dva seciva, jedno gore, drugo dole), uh sto pojma nemam da kuvam pa ne umem ni da objasnim! Ali blender svakako nije. Dakle, malo jaci chopper (radila sam u turbo varijanti).
    Inace, sto vise kakaa i stevije, to je nutellastiji ukus 😉

Reply